Bezoek aan projectgebieden in India

Eind januari is bestuurslid Annette de resultaten van het waterproject van onze lokale partner HIMCON in Kimsar gaan bekijken.  In 2016 was de fondsenwerving van HIMALAYA RESOURCES hierop gericht en hielp Wilde Ganzen mee door 50% bovenop het bedrag te doen dat wij hebben mogen ontvangen van onze donateurs.

roof top tankHet was een geweldige ervaring om in Kimsar te zijn! De 10 regenwater opvangtanks hebben 10 families heel erg blij gemaakt. Het scheelt hen dagelijks kilometers lopen om aan water te komen. Vooral bij de oudere mensen is een enorme last van hun schouders gevallen. Annette zag de ene prachtig groen geschilderde watertank, na de andere, waarop ‘met dank aan HIMALAYA RESOURCES en Wilde Ganzen’ was geschilderd.

 

 

 

roof top tank met strepenEén tank in het bijzonder typeerde voor Annette heel goed hoe de stemming was omgeslagen in het gebied, sinds zij hier met Jeanet was geweest in december 2014: een witte tank met oranje strepen. En geheel in stijl was ook het hele huis  geschilderd.

De nieuwe tanks, vijvers die regenwater opvangen en aangeplante loof- en fruitbomen hebben een enorme impuls gegeven aan de regio. Deze wordt nog eens versterkt door het recente besluit van een andere (Indiase) stichting om ook in het Kimsar-gebied te investeren. HIMCON werkt met deze nieuwe stichting aan inkomstengenererende activiteiten als het kweken van champignons en diverse kruiden. Er is al een afzetmarkt. Voorlopig gebeurt er in Kimsar genoeg en hebben we besloten om in 2017 een andere lokale partner, UJJS, te steunen.

UJJS  richt zich op de Henval-vallei. Op de kaart is het niet ver van Kimsar, maar je zit al gauw zo’n vier à vijf uur in een jeep om via bochtige bergwegen daar te komen. Ook in de Henval-vallei zijn problemen met de kwaliteit en kwantiteit van het water. UJJS heeft een zeer ambitieus plan voor 2017. Zij wil duizenden schoolkinderen in de vallei bewust maken van de waterproblematiek en hen betrekken bij praktische oplossingen. Op scholen worden waterclubs opgericht en kinderen onderzoeken in hun eigen dorpen o.a. hoe het met de bronnen is gesteld.
Al deze informatie wordt door UJJS bestudeerd en op basis van de gegevens zal worden besloten waar als eerste een nieuwe regenwatertank wordt gebouwd of een oude hersteld. Ook hier zullen vijvers worden aangelegd om regenwater in op te vangen en bomen worden aangeplant. De scepsis die er eerst was bij HIMALAYA RESOURCES of UJJS wel zoveel kinderen zou kunnen bereiken, werd geheel weggenomen tijdens het bezoek van Annette.

Kasurba Ghandi ResidentialZij bezocht samen met Ranjan, die leiding geeft aan UJJS, het Kasturba Gandhi Residential Girls School Hostel, waar ruim honderd meisjes wonen en les krijgen. Daar is al een levendige waterclub en zijn de leerlingen zeer betrokken. Onderweg kwamen  Annette en Ranjan allerlei groepjes schoolgaande kinderen tegen die hen enthousiast begroetten en vol trots riepen:  ‘Wij zijn lid van de waterclub’.

 

 

Ranjan met schoolkinderenRanjan bezoekt de ene school na de andere en stampt de ene waterclub na de andere uit de grond. Wij vinden het een geweldig project! Vooral ook omdat de betrokkenheid van jongeren zo belangrijk is voor de toekomstige (duurzame) ontwikkeling van deze regio.  Voordat Annette begon aan haar terugreis naar Nederland maakte ze met UJJS het projectvoorstel af dat nu ter goedkeuring bij Wilde Ganzen ligt. Wij hopen op een positieve reactie van hun kant en op veel enthousiasme onder onze donateurs.

‘Wij zijn lid van de waterclub’