In Khadi, het bergplaatsje waar onze partnerorganisatie UJJS is gevestigd, wordt hard gewerkt aan de uitvoering van het Samoon-project. Achter de ruimte waarin o.a. bonen, linzen en kruiden worden geruild en verkocht, is een gebouwtje neergezet, waarin twee machines staan die basisproducten kunnen verwerken. Uit koolzaad gaan ze olie persen en geelwortel (kurkuma) zal worden vermalen tot poeder. Dit zijn zeer populaire producten in India. Je treft ze dagelijks aan in het eten. Aan de voorkant van de winkel, en bovenop op het dak, is een restaurant in aanbouw. Ze noemen het ‘Mountain Food Connect’. Het idee is dat lokale mensen en toeristen hier (weer) kennis kunnen maken met traditionele gerechten, volledig bereid met lokaal geproduceerde, biologische producten. De band tussen consument en producent komt hierdoor weer centraal te staan. Mensen kunnen de ingrediënten in de winkel kopen. Alles wordt ingekocht bij de boeren en boerinnen in de omgeving voor een goede prijs. Dat de uitvoering niet zonder slag of stoot gaat, valt ook in het tussentijdse verslag te lezen. Een destructieve wegverbreding leidt tot gigantisch veel stof, watertekorten en problemen met elektriciteitskabels.

Lees hier het tussentijdse verslag van UJJS: UJJS Mid-term update Samoon

Oliepers en maalmachine gearriveerd in Khadi