Lesmateriaal over drinkwaterproblematiek ‘Schoon drinkwater, heel gewoon?’

lesmateriaal_imgDe stichting HIMALAYA RESOURCES biedt lesmateriaal aan over (schoon) drinkwater voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Startend in de Amsterdamse waterleidingduinen, waar drinkwater gezuiverd wordt, komt u via een blik op de wijde wereld terecht in de Indiase deelstaat Uttarakhand.
Het gebied is gelegen in het waterrijke Himalaya-gebergte, maar voor de lokale bevolking zijn er grote problemen op het gebied van water. Veel bronnen zijn opgedroogd of erg ver weg en de vaak zeer slechte waterkwaliteit zorgt voor ziekten.
Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding en een leerlingenwerkblad.

Na de introductie door de leerkracht gaan leerlingen zelfstandig aan het werk met vragen en opdrachten. Drie filmpjes maken onderdeel uit van het lesmateriaal. Als laatste krijgen de leerlingen de opdracht om een zogenaamde ‘slow sand filter’ te maken. Duur van de les: ongeveer 2,5 uur.

 

Stichting Himalaya Resources
De stichting HIMALAYA RESOURCES steunt via lokale organisaties waterprojecten in Uttarakhand die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van het water. Een voorbeeld is de aanleg van slow sand filters’. Een simpele techniek waarmee water door diverse lagen grind en zand gezuiverd wordt. Een ander voorbeeld is de bouw van grote tanks die het regenwater opvangen, waardoor vrouwen en kinderen niet langer dagelijks steile berghellingen op en af moeten om water te halen voor het huishouden en de dieren.
Stichting Wilde Ganzen steunt het werk van HIMALAYA RESOURCES.

Inzamelactie in combinatie met lesmateriaal
Als u de lessen over schoon drinkwater op uw school gaat geven, zou het geweldig zijn als u er een geldinzamelactie aan koppelt om de waterprojecten in Uttarakhand te ondersteunen.
Dit kan op allerlei manieren en u kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Een Indiase markt – kraampjes met posters over India, verkoop van Indiase gerechten/hapjes en thee (chai), handen beschilderen met henna, verkoop van flesjes schoon drinkwater met door de leerlingen ontworpen etiketten onder het motto ‘Schoon drinkwater voor de Himalaya’;
  • Een watersponsorloop – Leerlingen lopen een bepaalde afstand met een bepaalde hoeveelheid water in een rugzak of op hun hoofd (bijvoorbeeld 6 km met zes liter water). Familie, vrienden en buren sponsoren de actie.

 

Op de site van Just Giving staan veel ideeën voor acties om geld in te zamelen. Via deze site kunt u ook een pagina aanmaken om de actie van uw school te promoten. Mocht het lukken om met uw school een filter of watertank te sponsoren, dan is het mogelijk om de naam van de school op de filter of tank te laten schilderen als u dat leuk vindt.

Laat u het ons weten wanneer u op school aandacht gaat besteden aan schoon drinkwater in de Himalaya? Wij plaatsen graag uw foto’s en ervaringen op onze website en Facebook-pagina.

Downloads:

Leerlingenwerkblad